pasta (primo of tussengerecht)
bolengasesausbasis (herfst)
ingredienten
- 300 gram gehakt
- 2 uien
- 1-2 teentje(s) look
- 2-3 wortelen
- 1 courgette
- 700 gr passata
- peper en zout
- provencaalse kruiden
- basilicum
- oregano
- (groenteboullion)
- (rode wijn)
bereiding
- snijd alle goete fijn
- warm een beetje vetstof op in een grote pan
- bak het gehakt op
- als het bijna gaar is, doe je de ui erbij
- als het gehakt gaar is, doe je de wortel erbij
- als de ui glasig is, doe je de courgette erbij
- als het hard sist, doe je de pasatta en de kruiden erbij
- laat 30 minuten pruttelen en doe er eventueel rode wijn bij
- laat nog 30 minuten pruttelen
pasta al dente
ingredienten
- pasta naar keuze
- 3 liter water en een snufje zout per 500g pasta
- GEEN (OLIJF)OLIE
bereiding
- kook een pan met water en een heel klein beetje zout
- koe de pasta erin, maar haal 1/10 van de kooktijd af
- na de kooktijd neem je een kopje kookvocht en giet je af
- roer de pasta direct door de saus en eventueel ook een beetje kookvocht
- serveer met eventuele versieringen zoals kaas
spagetti bolengaise
ingredienten
bereiding
- laat de bolengasesausbasis een half uur pruttelen terwijl je de pasta al dente maakt
lasange
ingredienten
bereiding
- doe een laagje olijfolie in een ovenschotel
- doe daarop een laag bolengasesausbasis
- doe daarop een laag lasangevellen
- herhaal stap 2 en 3 tot de ovenschotel bijna vol zit. eindig met een laagje saus
- leg er nog een laag kaas op
- bak 30 min. in de oven op 180 graden
spagetti/penne met knoflooksaus (zomer)
ingredienten
bereiding
- snij de wortel. heb je geen wortel, sla dan deze stap over
- als je een wortel hebt, kan je er ook een fijngesneden ajuitje bij doen
- bak de knoflook lichtbruin en doe de eventuele groenten erbij
- laat nog even verder bakken. doe de tomaten, peper en zout erbij
- stamp flink met een stamper
- laat een uur pruttelen
- kook de pasta al dente
- versier het bord met kaas en basillicum
tips voor gangenmenu
in de herfst kan dit goed als tussengerecht en als hoofdgerecht de witte kool stoofpot. als voorgerecht neem je soep, en als nagerecht rijstpap